SSMN5_H113 Spiritualita současných mimokřesťanských náboženství 5

zima 2018
1/0/0. Ukončení: z.
doc. Mgr. et Mgr. Jaroslav Franc, Ph.D. (přednášející)
každé liché pondělí 8:00–9:30 relax
Cílem předmětů je uvedení studenta do problematiky náboženského pluralismu a mezináboženského dialogu. Srovnání náboženské pedagogiky jednotlivých světových náboženství a nových náboženských hnutí. Studium spirituální zkušenosti v globálním světě (nová náboženská komunikace postmoderny) a vzájemné obohacení náboženských zkušeností, dialog křesťanských a nekřesťanských spiritualit.
Výstupy z učení
  • Výuka v předmětu je zaměřena na tato témata: 1. Seznámení s kontextem náboženských spiritualit 2. Systematické poznání jednotlivých náboženských spiritualit 3. Mezináboženský dialog jako součást náboženských spiritualit
  • Ambros, P. Svoboda k alternativám. Kontinuita a diskontinuita křesťanských tradic, Olomouc : Refugium, 2008.
  • Küng, H. Po stopách světových náboženství. Brno: CDK, 2006.
  • Niebuhr, R. Christ and Culture. New York, 1956.
  • Vojtíšek, Z. Nová náboženská hnutí a jak jim porozumět. Praha: Kosmas 2007.
Aktivní účast. Písemná reflexe v celkovém rozsahu cca 3-5 normostran, kolokvium ve skupině nad tématy připravenými v průběhu semestru. Student má k dispozici studijní oporou k předmětu v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2019, zima 2020, léto 2021, zima 2021.
  • Statistika zápisu (zima 2018, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2018/SSMN5_H113