OS1_H119 Občanská společnost I.

zima 2022
4p+4s/studijní období. 1 kr. Ukončení: z.
Mgr. et Mgr. Agnieszka Zogata Kusz, Ph.D. (přednášející)
Základní znalosti z občanské výchovy.
Cílem kurzu je seznámit studenty se základními pojmy souvisejícími s občanskou společností a dát jim příležitost zamyslet se nad rolí občanské společnosti ve společnosti.
Výstupy z učení
Díky absolvování tohoto předmětu student/ka: - má základní znalosti a schopnosti pro porozumění pojmům a konceptům souvisejícím s občanskou společnosti, s její kvalitou a jejími vlastnostmi a funkcemi, včetně otázek jako jsou sociální kapitál a důvěra, ale také legitimita a reprezentace; - zná různé podoby/projevy občanské společnosti i konceptů s ní spojených, jako jsou otevřená společnost či třetí sektor; - dovede pochopit vztah mezi občanskou společností a demokracií; - zná bariéry a podmínky (příležitosti) pro fungování občanské společnosti; - zná různé typy aktérů občanské společnosti, dokáže reflektovat možné vztahy mezi nimi; - zná možnosti vlivu OS na veřejné politiky.
  • 1. Občanská společnost - koncept, příbuzné koncepty; demokracie a OS, funkce OS, stát a OS. 2. Veřejné politiky a OS 3. Sociální kapitál (pojmy, formy, zdroje) a důvěra.
Přednášení Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Pozorování průběžné aktivity studenta v hodinách. Závěrečný projekt.
Informace učitele
Viz: https://kks.upol.cz/nc/kontakty/vizitka/empid/24266/ https://www.researchgate.net/profile/Agnieszka-Zogata-Kusz?ev=hdr_xprf&_sg=FExPK5hGtenjt80k_7x8JzS2IiNJSY_gwEY4tdGFcpXMY5XVle_N6JNxnqxSsCx2_ZBqXUu1zmO9VuyPPkcRDeK2
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2020, zima 2021, zima 2023.
  • Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2022/OS1_H119