OP3_H319 Odborná praxe III.

zima 2022
80op +6s/studijní období. 4 kr. Ukončení: z.
Mgr. Zuzana Hlobil Skoupilová (přednášející)
Mgr. Štěpán Žáček (přednášející)
Iva Linhartová (cvičící)
Bc. Marie Badalová (pomocník)
Cílem Odborné praxe 3 je u studentů 2. ročníku seznámení s oblastí humanitární či rozvojové pomoci. Cílem dvoutýdenní praxe studentů je získávání konkrétních praktických kompetencí sociálního a humanitárního pracovníka a praktických kompetencí důležitých pro sociální práci v interkulturním prostředí a s mezinárodním přesahem. Vychází ze školou stanovených oblastí žádoucích kompetencí pro praxi, ze kterých student samostatně volí individualizované cíle, které v doprovodu tutora pojmenovává. (Naleznete jako součást metodické příručky pro provázení studentů odbornou praxí.)
Výstupy z učení
- Umí identifikovat a vhodně pojmenovat vlastní cíle zvolené pro odbornou praxi. - Umí reflektovat naplňování cílů a vlastních zkušeností získaných na praxi během rozhovoru s tutorem i ve skupině.
  • Obsahem předmětu jsou: Semináře - Provázení odbornou praxí (POP) - student se seznamuje se smyslem praktického vzdělávání a jeho konkrétním průběhem. Provázení odbornými praxemi je organizováno skupinově. Skupinová práce se zaměřuje na proces práce se stanovováním vlastních vzdělávacích cílů, dojednávání kontraktu (trojstranné dohody škola + student + pracoviště), způsoby dokazování naplněných cílů, sebehodnocení a hodnocení studenta na praxi. Individuální tutoring - konzultace mezi studentem a tutorem je zaměřena nejprve na stanovení vlastních individualizovaných cílů a následně na zhodnocení, zreflektování naplňování cílů praxe a dalších užitečných zkušeností. Supervize odborné praxe studentů probíhá v malé supervizní skupině pod vedením kvalifikovaného supervizora, popřípadě individuálně. Studenti, škola a supervizor podepisují trojstranný kontrakt a studenti formulují zakázku pro supervizi.
  • PALAŠČÁKOVÁ, Dita. Průvodce praktickým vzděláváním na CARITAS- VOŠs Olomouc. Olomouc: CARITAS - VOŠs Olomouc, 2012. info
  • HAVRDOVÁ, Zuzana. Kompetence v paxi sociální práce. Praha: Osmium, 1999. info
Skupinová práce Individuální konzultace Supervize
100 % splnění požadavků: Individuální konzultace s tutorem Absolvování odborné praxe Účast na supervizi
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2021, zima 2023.
  • Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2022/OP3_H319