MSV1_S319 Metody a techniky sociálního výzkumu I.

zima 2022
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
PhDr. Mgr. Ivana Olecká, Ph.D. (přednášející)
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
MSV1_S319/2AB_Prednaska: Po 12. 9. 8:00–11:15 učebna_CMTF, Po 19. 9. 8:00–11:15 učebna_CMTF, Po 26. 9. 8:00–11:15 učebna_CMTF, I. Olecká
MSV1_S319/cviceni_2A: Po 17. 10. 8:00–10:15 učebna_CMTF, Po 24. 10. 8:00–10:15 učebna_CMTF, Po 21. 11. 8:00–10:15 učebna_CMTF, Po 28. 11. 8:00–10:15 učebna_CMTF, I. Olecká
MSV1_S319/cviceni_2B: Po 3. 10. 8:00–10:15 učebna_CMTF, Po 10. 10. 8:00–10:15 učebna_CMTF, Po 7. 11. 8:00–10:15 učebna_CMTF, Po 14. 11. 8:00–10:15 učebna_CMTF, I. Olecká
OBOR ( SOPRA ) && ROCNIK ( 2 )
-obor(SOPRAKo), ročník(2)
Cílem je, aby studenti získali schopnost vyhledávat nebo samostatně a systematicky získávat data o sociální skutečnosti, porozumět jim, znát možnosti a limity jejich výpovědní schopnosti a naučit se sociologicky interpretovat nesystematizované informace o svém profesionálním životě a životě svých klientů. Cílem předmětu je seznámit studenty se dvěma základními přístupy v rámci sociálně-vědních výzkumů (kvantitativním a kvalitativním). Kvantitativnímu přístupu bude věnovaná první část předmětu. Studenti se vytvářením týmového projektu naučí logiku práce v kvantitativním paradigmatu. Osvojí si základní výzkumné techniky (standardizovaný rozhovor, dotazník) i možnosti práce s daty. Předmět umožní vhled do způsobů interpretace výsledků z kvantitativních empirických šetření.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu student bude schopen metodologicky uchopit vybrané téma a metodologicky správně jej rozpracovat.
  • 1. Paradigma - podstata metodologického myšlení; 2. Význam vědeckých pojmů vědecká terminologie; 3. Obecné metody výzkumné práce; 4. Typy výzkumů - primárních a sekundárních; 5. Validita a reliabilita ve vědě a výzkumu; 6. Etické principy v oblasti výzkumu s lidskými účastníky; 7. Charakteristika kvantitativního výzkumu; 8. Proces stanovování hypotéz a jejich operacionalizace; 9. Výběr výzkumného souboru; 10. Metody sběru dat u kvantitativního výzkumu - dotazník a obsahová analýza; 11. Statistické zpracování dat a testování hypotéz; 12. Interpretace výsledků kvantitativního výzkumu; 13. Charakteristika smíšeného výzkum; 14. Typy smíšeného výzkumu
Přednášení, monologická (výklad, přednáška, instruktáž) Semináře, interaktivní Metody práce s textem (učebnicí, knihou) Demonstrace Samoststná práce
Analýza výkonů studenta (test/seminární práce) Rozbor produktů pracovní činnosti studenta
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2021, zima 2023.
  • Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2022/MSV1_S319