LOGO_10 Logoterapie

zima 2018
0/0/0. Ukončení: z.
Mgr. Monika Ulrichová, Ph.D. (přednášející)
Čt 4. 10. 13:00–19:00 žlutá, Pá 5. 10. 9:00–16:00 žlutá
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/20, pouze zareg.: 0/20
Jiné omezení: rocnik(2)||rocnik(3)
Logoterapie je terapeutickým přínosem zaměřena na duchovní stránku lidské existence. Ta se v životě člověka projevuje svobodou v osobních volbách, odpovědností za ně a prožíváním jejich smysluplnosti čí nesmysluplnosti vzhledem k rozpoznaným životním hodnotám. Předmět je koncipován s ohledem na budoucí profesionály v sociální sféře. Cílem předmětu je vést studenty k tomu, aby si osvojili základní poznatky z moderního psychoterapeutického směru. Hlavním cílem je získání nejen teoretických znalostí v oblasti logoterapie a existenciální analýzy, ale hlubším proniknutím, prostřednictvím praktických technik a cviční, do svého života, porozumět různým životním situacím. Tato kompetence se může posléze pojit se schopností vést své klienty ke smysluplnému nazírání na jednotlivé nelehké životní situace a objevovat smysl i tam, kde se zdá hluboko skrytý.
  • 1. Logoterapie - moderní druh psychoterapie, její vymezení od existenciální analýzy, osa logoterapie, předmět, zaměření vzhledem k sociální oblasti, cíle, představitelé 2. Existenciální analýza – teorie existenciální analýzy (EA), EA, otázka svědomí, svědomí a láska, svědomí člověka bez vyznání, přístup k víře v psychoterapii 3. Tři základní podmínky existence člověka : Mohu být? Chci být? Smím být? 4. Smysl jako transcendentální kategorie – smysl hodnot, funkce hodnot v psychoterapii, euthanasie, sebevražda, síla vzdorného ducha 5. Smysl v životě – smysl života, terapie, lásky, vztah mezi smyslem a spiritualitou 6. Krize smyslu v životě –příčiny krize smyslu, krize smyslu v ostatních pomáhajících profesích, syndrom vyhoření, frustrace, prevence syndromu vyhoření 7. Smysl umírání –strach ze smrti, smysl utrpení 8. Speciální existenciální analýza – psychologie úzkostné neurózy, psychologie schizofrenie, psychosomatická onemocnění 9. Prostředky logoterapie – terapeutický vztah, postojová změna, dereflexe, paradoxní intence, osobní existenciální analýza
  • Ulrichová, M. Hledání smyslu ve smrti a umírání. Ostrava: Moravapress 2014.
  • Frankl, Viktor, E. Co v mých knihách není. Brno: Cesta, 1997.
  • Frankl, Viktor, E. Vůle ke smyslu. Brno 2006.
  • Frankl, Viktor, E. Teorie a terapie neuróz. Praha: Grada, 1999.
  • Langle, S – Sulz, M. Žij svůj vlastní život. Praha: Portál, 2007.
  • Frank, Viktor, E. Lékařská péče o duši. Brno: Cesta, 1986.
  • Říčan, P. Psychologie náboženství a spirituality. Praha: Portál, 2007.
  • Raban, M. Duchovní smysl člověka dnes. Praha: Vyšehrad 2008.
  • Ulrichová, M. Etické aspekty v psychoterapii. Ostrava: Moravapress 2013.
  • Kašparů, M. Základy pastorální psychiatrie pro zpovědníky. Brno: Cesta, 2002.
  • Frankl, Viktor, E. Psychoterapie a náboženství. Brno: Cesta, 2006.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2019.
  • Statistika zápisu (zima 2018, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2018/LOGO_10