MPRA5_H113 Úvod do mezinárodního práva 5

zima 2017
2/0. Ukončení: kz.
PhDr. Mgr. Eva Kubíčková (přednášející)
Garance
Mgr. Ing. Jan Říkovský, Ph.D.
Čt 8:00–9:30 relax
Vzhledem k dynamickému vývoji a změnám mezinárodního práva veřejného ve 20. století budou nejprve vysvětleny základní pojmy a poté prameny, subjekty, mezinárodněprávní odpovědnost a donucení (sankce). Dále oblasti , kterými se liší mezinárodní právo od vnitrostátních právních oborů: mezinárodní organizace a orgány, postavení jednotlivců v mezinárodním právu. Z pozitivních právních disciplín to budou mezinárodní právo smluvní, mezinárodní právo mezinárodních organizací, mezinárodní právo trestní, mezinárodní právo humanitární, právo ozbrojených konfliktů a podobně.
  • Základní pojmy Prameny MP Poměr mezinárodního a vnitrostátního práva. Subjekty MP. Subjekty MP – státy Diplomatické právo Mezinárodní organizace OSN Mírové mise OSN Jednotlivec v MP Blok expertů Cizinecké právo, azyl, uprchlictví MP ochrana lidských práv MP trestní Mezinárodní odpovědnost MP humanitární
  • David, V., Bureš, P., Faix, M., Sladký, P., Svaček, O.: Mezinárodní právo veřejné s kazuistikou., Praha, Leges, 2011, 448 s. Scheu H.CH., Úvod do mezinárodního práva, Auditorium, 2010. info
Přednášky budou doplňovány diskusemi nad teoretickými i praktickými otázkami mezinárodního práva na základě doplňkových textů (většinou v AJ).
1. Zpracování zadaného tématu ve dvojici. 2. Písemný test.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2018, zima 2019, zima 2020, léto 2021, zima 2021.
  • Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2017/MPRA5_H113