LPDF_10 Lidská práva ve světě pohledem dokumentárního filmu

zima 2013
0/2. 0 kr. Ukončení: z.
Mgr. Magdaléna Vaculčiaková (přednášející)
každé sudé pondělí 16:00–19:00 žlutá
( OBOR ( SOHUP ) || OBOR ( CHASOP )) && ( ROCNIK ( 1 ) || ROCNIK ( 2 ))
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25
Cieľom predmetu Ľudské práva vo svete pohľadom dokumentárneho filmu je predostrieť príklady porušovania ľudských práv v rozvojových krajinách v kontexte globalizovaného sveta na základe názorného zobrazenia v dokumentárnom filme. Dokumentárne filmy sú zvolené tak, aby zobrazovali situácie z vybraných rozvojových krajín, kde dochádza k porušovaniu rôznych ľudských práv rozličných cieľových skupín. Dokumentárny film nastolí otázky, ktoré sa stanú predmetom krátkeho teoretického výkladu a predovšetkým podnetom k diskusiám, skupinovým aktivitám, či k práci s textom. Cieľom predmetu je priviesť študentov k uvažovaniu o príčinách a dôsledkoch porušovania ľudských práv a k formulácii názorov, myšlienok a argumentov.
  • 1. Ľudské práva v totalitnom a autoritárskom štáte (Severná Kórea, Barma, Kuba) Film: Severní Korea, jeden den v životě (48 min.)
  • 2. Práva detí, globalizácia na príklade nerastov z DCR Film: Krv v mobiloch (52 min.) Aktivita: Hľadajte súvislosti
  • 3. Médiá a ľudské práva Film: Barmský VJ (54 min.)/Zakázané hlasy (52 min.) Aktivita: Navrhujeme kampaň
  • 4. Distribúcia potravín vo svete Film: Z popelnice do lednice Koherencia politík pre rozvoj
  • 5. Vzťah migrácie a rozvoja Film: Barcelona nebo smrt (52 min.)
  • 6. Práva ľudí so zdravotným postihnutím v rozvojových krajinách Film: Body and Soul (27 min.) Prezentácia projektov v Etiópii
  • Dokumentárne filmy, ktoré budú premietané v rámci hodín, sú k dispozícii vďaka projektom Dějiny, film a lidská práva a Promítej i ty organizácie Člověka v tísni a Ukončime vylúčenie – umožnime napĺňanie rozvojových cieľov.
Práca s audiovizuálnym materiálom (dokumentárne filmy s tematikou ľudských práv), workshopové aktivity so zameraním na argumentáciu, hľadanie súvislostí, prezentovanie záverov, práca v skupinách, prezentácia vlastnej práce.
Podmienky udelenia zápočtu: aktívna účasť na seminároch – max. 1 absencia, vypracovanie eseje na vybranú ľudsko-právnu tému v rozsahu max. 5 – 8 strán, prezentácia témy eseje. Téma eseje musí byť vopred schválená (e-mailom alebo osobne), najneskôr do 4. 10. 2013. Termín odovzdania eseje je do 1. 12. 2013. Prezentácie esejí – v priebehu semestra podľa vopred stanoveného harmonogramu.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, léto 2013.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2013/LPDF_10