PRA2_H219 Úvod do právní teorie a praxe II.

léto 2024
11p+12s/studijní období. 2 kr. Ukončení: kz.
Mgr. Petra Zdražilová (přednášející)
Po 19. 2. 8:55–11:10 zelená, 12:35–14:05 zelená, Út 20. 2. 8:00–10:15 zelená, Po 18. 3. 8:55–11:10 zelená, 12:35–14:05 zelená, Út 19. 3. 8:00–10:15 zelená, Po 15. 4. 8:55–11:10 zelená, 12:35–14:05 zelená, Út 16. 4. 8:00–10:15 zelená
Zprostředkovat studentovi poznatky umožňující mu získat nejen základní orientaci v právním systému a nejdůležitějších právních předpisech, ale zároveň formovat jeho schopnost tyto poznatky uplatnit při výkonu sociální práce i v občanském životě. Spolu s tím má předmět právo seznámit studenty s legislativním a institucionálním kontextem výkonu sociální práce. V tomto studijním období se mají studenti seznámit se základními pojmy týkajícími se vztahu práva k sociální práci s dospělými i s dětmi.
Výstupy z učení
Studující dokážou vyhledat informace vztahující se k právnímu postavení klienta a jeho situaci. Naučí se aplikovat získané poznatky na konkrétní situace klientů sociální práce. Budou umět detekovat možná nepřípustně diskriminační jednání a poskytnout základní poradenství. Budou umět rozpoznat možná porušení práv klientů, kteří jsou omezeni na svobodě, a poskytnout základní poradenství příp. upozornit odpovědné autority. Budou schopni odůvodnit svůj postup příslušnými právními předpisy.
  • Studující získají znalosti vztahující se k : 1. pojmu důstojnosti, jakožto základnímu lidskému právu a jeho pojetí v souvislosti se svéprávností, diskriminací, špatným zacházením. V návaznosti na tyto oblasti studující získají znalosti vztahující se k:  svéprávnosti, podpůrným opatřením a řízeních o nich  diskriminaci a pomoci obětem diskriminace  právům lidí žijících v různých typech institucí a možnostem jejich obrany; 2. základům zdravotnického práva (práva pacientů, informovaný souhlas, nedobrovolná hospitalizace a řízení o její přípustnosti, ochranné léčení, reforma psychiatrické péče); 3. základům trestního práva (předpoklady trestní odpovědnosti, okolnosti vylučující protiprávnost, zavinění, vybrané trestné činy, průběh trestního řízení; soudnictví ve věcech mládeže; problematika domácího násilí a násilí z nenávisti; koncept restorativní justice); 4. základům cizineckého a uprchlického práva (kdo je cizinec a kdo je uprchlík, jejich právní postavení v kontextu zaměstnávání, vzdělávání a zdravotního pojištění), nabývání občanství; 5. právům dětí a vztahům mezi dětmi a rodiči (nabývání svéprávnosti u dětí; participační práva dětí a role OSPOD; výživné); 6. právnímu rámci, který upravuje povinnosti sociálního pracovníka.
  • • MATIAŠKO M. HOFSCHNEIDEROVÁ A. Manuál sociálního pracovníka. Svéprávnost a právní ochrana uživatelů sociálních služeb podle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. ZSTUDIO, spol.s.r.o., 2015
  • • Veřejný ochránce práv. Diskriminace a rovné zacházení. Příručka pro vzdělavatele v sociální práci. Brno.2020
  • ŠÍMA, A., SUK, M., 2019. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 16. doplněné a přepracované vydání. Praha: C. H. Beck.
  • • ANTL M. Trestní právo procesní. Pedagogická fakulta Univerzita Hradec Králové, 2020
  • JEŽKOVÁ, V., VOŇKOVÁ, J., POKORNÁ, D. Vaše právo. 10. aktualizované a doplněné vydání, 2020 vydal proFem, centrum pro oběti domácího a sexuální násilí, o. p.s., V Luhu 715/6, 140 00 Praha 4-Nusle. Dostupné na www.profem.cz
  • KUZNÍKOVÁ, I. a kolektiv. Sociální práce ve zdravotnictví. Praha: Grada Publishing, a. s., 2011.
  • HRUŠÁKOVÁ, M., KRÁLÍČKOVÁ, Z., WESTPHALOVÁ, L. a kol. Rodinné právo. Praha: C. H. Beck, 2015.
  • • ANTL M. Trestní právo hmotné. Pedagogická fakulta Univerzita Hradec Králové, 2020
  • ELIÁŠ, K. a kol., 2014. Občanské právo pro každého. Pohledem (nejen) tvůrců nového občanského zákoníku. 2. doplněné a aktualizované vydání. Praha: Wolters Kluwer, a.
    neurčeno
  • ČIŽINSKÝ, Pavel a kol., 2012. Cizinecké právo. Praha: Linde.
  • WAGNEROVÁ, Eliška a kol., 2012. Listina základních práv a svobod. Komentář. Praha: Wolters Kluwer.
Součástí výuky jsou praktické diskuse, případové analýzy a řešení modelových situací. Studenti jsou vedeni k úvahám o stávající právní úpravě a jejím dopadu na praktický život a podporováni v rozvíjení kompetence sociálního pracovníka – upozorňovat a prosazovat potřebné změny legislativy.
1/ Součást semestrálního projektu: - makro hledisko: popsat legislativu, která se týká daného problému - mikro hledisko: popsat konkrétní práva a povinnosti, které má jednotlivec v modelové situaci - popsat právní rámec, ve kterém se pohybuje sociální pracovník a základní principy sociální práce 2) Test zaměřený na aplikaci znalostí z probraných tematických okruhů z práva; tři možnosti opakování, 66% hranice úspěšnosti
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/leto2024/PRA2_H219