PSK1_H419 Posouzení situace klienta I.

léto 2023
40p/studijní období. 2 kr. Ukončení: z.
Mgr. Miroslava Petřeková (přednášející)
1. Studenti se naučí rozumět dynamice zdraví a nemoci, dynamice sociálního začleňování a fungování versus vyloučení, a variabilitě jejich projevů v organické jednotě lidského života. Dále se studenti naučí rozumět specifickým charakteristikám jednotlivých cílových skupin v souvislosti životního příběhu a vývoje jejich sociálně nepříznivé situace. 2. Studenti se naučí definovat zdroje zvládání klientů v perspektivách fyzické (zdravotní, biologické), psychologické, sociální a spirituální. Rovněž porozumí dynamice obtíží klientů a osvojí si k tomu adekvátní terminologii. 3. Studenti získají znalosti o tom, jaká profesionální pomoc se jednotlivým klientům nebo cílovým skupinám (s přihlédnutím k jednotlivým probraným disciplínám) nabízí – jak na obecné úrovni, tak v daném regionu.
  • Anotace modulu Sociální práce s příslušníky etnických menšin/problematika sociálního vyloučení Sociální práce s klienty nezaměstnanými a lidmi bez domova Sociální práce s rizikovou mládeží/sociální práce s klienty závislými Sociální práce s cizinci a uprchlíky Změny typické pro danou cílovou skupinu v holistickém pojetí. Posouzení změn u jedince, v prostředí či komunitě. Biologické aspekty. Psychologické aspekty. Sociální aspekty. Spirituální aspekty. Specifické etické problémy a dilemata. Právní a sociálně politické souvislosti
Projekt, požadavky dle hodnotících příležitostí
Informace učitele
Povinná literatura: JANEBOVÁ, R., SMUTEK, M., 2008. Posuzování životní situace v sociální práci. In: Sborník z konference V. Hradecké dny sociální práce Hradec Králové. Hradec Králové: Gaudeamus. NAVRÁTIL, Pavel, 2007. Posouzení životní situace: úvod do problematiky. Sociální práce/Sociálna práca. č. 1, s. 72–86. NAVRÁTIL, Pavel, MUSIL, Libor, 2000. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin. Sociální studia 5. In: Sborník prací FSS MU. s. 127–163. ŠÍMA, A., SUK, M., 2015. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 14. doplněné a přepracované vydání. Praha: C. H. Beck. 412 s. VÁGNEROVÁ, M., 2012. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál. VOJTÍŠEK, Z. a kol., 2012. Spiritualita v pomáhajících profesích. Praha: Portál. Doporučená literatura: BARTLETOVÁ, H., 1970. The common bsese of social work practice. Washington D. C.: NASW. BAŠTECKÁ, Bohumila, GOLDMAN, P., 2001. Základy klinické psychologie. Praha: Portál. BAŠTECKÁ, Bohumila a kol., 2003. Klinická psychologie v praxi. Praha: Portál. ČELEDOVÁ, L., ČEVELA, R., HOLČÍK. J., a kol. 2014. Sociální gerontologie: Východiska ve zdravotní politice a podpoře zdraví ve stáří. Praha: Grada DOLEŽEL, Jakub, 2017. Spirituální citlivost charitních služeb: Proč a jak pracovat se spirituální dimenzí životní situace klientů. Caritas et Veritas. 7 (1) (v tisku). FISCHER, S., Škoda, J., 2009. Sociální patologie. Grada. FRANKL, V. E., 1995. Lékařská péče o duši. Brno: Cesta. GLENNER, JOY A., 2012. Péče o člověka s demencí. Praha: Portál. HRUŠÁKOVÁ, M., KRÁLÍČKOVÁ, Z., WESTPHALOVÁ, L. a kol., 2015. Rodinné právo. Praha: C. H. Beck. 368 s. JEŘÁBEK, H. a kol., 2013. Mezigenerační solidarita v péči o seniry, Praha: Slon. JIRÁK, R., HOLMEROVÁ, I., BORZOVÁ, K., 2009. Demence a jiné poruchy paměti. Praha: Grada. KALVACH, Z., ZADÁK. Z., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ. H., a kol., 2008. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. 1. vyd. Praha: Grada KALVACH, Z., ČELEDOVÁ, R., HOLMEROVÁ, I., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ. H., a kol., 2011, křehký pacient a primární péče. 1. vyd.Praha: Grada KAŇÁK, Jan, 2016. Nedefinovaná profesionalita: Vztah diskursů spirituality a profesionality v sociální práci v soudobé odborné literatuře. Sociální práce/Sociálna práca. č. 5, 72–91. KRAUS, B., HRONCOVÁ J. a kol., 2010. Sociální patologie. Gaudeamus. KRCH, D. a kol., 2005. Poruchy příjmu potravy. 2. vyd. Praha: Grada. KŘIVOHLAVÝ, Jaro, 2002. Psychologie nemoci. Praha: Grada. KŘIVOHLAVÝ, Jaro, 2001. Psychologie zdraví. Praha: Grada. MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M., 2008. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha: Grada. MALÁ, E., PAVLOVSKÝ, P., 2010. Psychiatrie. Praha: Portál. MATĚJČEK, Zdeněk, 2001. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. 3. vyd. Jinončany: HaH. MULPACHR, P., 2001. Sociální patologie. Brno. PIDRMAN, V., 2008. Demence. Praha: Grada. RABOCH, J., PAVLOVSKÝ, P., 2006. Psychiatrie. Praha: Triton. SMOLÍK, P., 1996. Duševní a behaviorální poruchy. Praha: Maxdorf. STOŽICKÝ, F., PIZINGEROVÁ, K., 2004. Nemoci dětského věku. Praha: Karolinum. SVOBODA, M., 2006. Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál. WILLKE, B., WILLKE, J., 1993. Člověkem od početí. Český Těšín: Cor Jesu. Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2022, léto 2024.
  • Statistika zápisu (léto 2023, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/leto2023/PSK1_H419