OP2_K219 Odborná praxe II.

léto 2022
87 hodin/studijní období. 3 kr. Ukončení: z.
Mgr. Petra Chovancová (přednášející)
Mgr. Iva Linhartová (přednášející)
Mgr. Štěpán Žáček (přednášející)
Bc. Marie Badalová (pomocník)
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
OP2_K219/OP_K1A: Rozvrh nebyl do ISu vložen. Š. Žáček
OP2_K219/OP_K1B: Rozvrh nebyl do ISu vložen. P. Chovancová
OP2_K219/OP_K1C: Rozvrh nebyl do ISu vložen. P. Chovancová, I. Linhartová
OBOR ( SOPRAKo ) && ROCNIK ( 1 )
Obecné cíle Odborné praxe: - podpořit odbornou způsobilost a rozvíjet kompetence studujících k výkonu sociální práce v příslušných typech institucí a organizací, - vést studující k reflexi zkušenosti z odborné praxe a sebereflexi, aby si byli vědomi sebe jako nástroje sociální práce, - vést studující kvědomému a aktivnímu používání teoretických poznatků, metod aetických standardů sociální práce, - motivovat studující k hledání a nalézání profesní identity. Základní principy Odborné praxe: Individualizovaný přístup ke studujícím, který podporuje jejich osobnostní zrání aprofesní růst, - partnerství a aktivní participace všech zúčastněných stran (studující –škola –pracoviště), včetně vzájemného hodnocení, - odborná praxe je systematicky plánována, koordinována a hodnocena na základě plnění úkolů, kterými studující prokazují dosažení vzdělávacích cílů. Důkazy oosobnostním a profesním růstu studující dokládají v portfoliích. Cílem Odborné praxe II je seznámení studenta spracísociálního pracovníka, se sociálními službami zaměřenými na různé cílové skupiny a osvojení si konkrétních praktických kompetencí pro sociální práci, jež vychází ze školou stanovených cílů učení, které jsou součástí metodické příručky pro provázení studentů odbornou praxí.
  • Odborná praxe –80 h Seminář provázení odbornou praxí –3 h Individuální tutoring –0,5 h Supervize odborné praxe –4 h Seminář Provázení odbornou praxí–student se seznamuje se smyslem praktického vzdělávání a jeho konkrétním průběhem. Provázení odbornými praxemi je organizováno skupinově. Skupinová práce se zaměřuje na seznámení se s metodikou praktického vzdělávání (stanovování vzdělávacích cílů, uzavírání kontraktu, způsoby dokazování naplněných cílů, sebehodnocení a hodnocení studenta na praxi). Individuální tutoring–Každý student má nárok na individuální konzultace vztahující se kpraxím se svým tutorem. Tutor během individuálního rozhovoru studentovi poskytuje prostor a vede ho při prozkoumávání sebe sama –své motivace, vzdělávacích potřeb, výsledkůrůstu na cestěk profesionalitěv souladu se vzdělávacími cíli školy. V rámci individuálních konzultací se více využívá emailové korespondence. Supervize odborné praxe probíhá v malé supervizní skupiněpod vedením kvalifikovaného supervizora, popřípaděindividuálně. Studenti, škola a supervizor podepisují trojstranný kontrakt a studenti formulují zakázku pro supervizi.
Popis řízení praxe a vyhodnocování Volená praxe –studenti si volí praxi znabídky pracovišť nebo si mohou zvolit vlastní pracoviště dle své motivace Vyhodnocování praxe100 % splnění požadavků: Individuální konzultace stutorem Supervize Hodnocení mentorem na pracovišti Odevzdání zprávy z praxe Postup je podrobněji popsán v aktuálním kurzu v MOODLU.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2021, léto 2023, léto 2024.
  • Statistika zápisu (léto 2022, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/leto2022/OP2_K219