TMSP2_S219 Teorie a metody sociální práce II.

léto 2021
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Mgr. Miroslav Snášel (přednášející)
Mgr. Miroslav Snášel (cvičící)
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
TMSP2_S219/Prednaska_AB: Út 8:00–8:45 aula, M. Snášel
TMSP2_S219/Cviceni_1A_1skup: každé sudé úterý 13:30–15:00 modrá, M. Snášel
TMSP2_S219/Cviceni_1A_2skup: každé liché úterý 13:30–15:00 modrá, M. Snášel
TMSP2_S219/Cviceni_1B_1skup: každé sudé úterý 10:45–12:15 modrá, M. Snášel
TMSP2_S219/Cviceni_1B_2skup: každé liché úterý 10:45–12:15 modrá, M. Snášel
OBOR ( SOPRA ) && ROCNIK ( 1 )
Předmět teorie a metody sociální práce je stěžejním předmětem oboru SOPRA. Podává přehled o vybraných teoriích a metodách využívaných při sociální práci. TMSP v letním semestru jsou zaměřeny na praktický nácvik dovedností v kontextu vybraných teorií a metod sociální práce se zaměřením na práci se zdroji klienta.
Cíle modulu Cílem předmětu je, aby student byl:  schopen navázat interakci s různými typy klientů, ovládal různé způsoby verbální i neverbální komunikace,  dovedl navázat a vést rozhovor s klientem,  byl vybaven znalostmi potřebnými k pochopení podstaty sociální práce s jednotlivcem včetně orientace v příslušných teoriích a schopnosti adekvátně využít prvky obsažené v těchto teoriích. Stěžejní poslání předmětu spočívá ve výcviku základních dovedností potřebných pro vykonávání sociální práce. Důraz je kladen na podněcování aktivity klientů, jejich vedení k samostatnosti a orientaci na zdravé perspektivy.
  • Sociální komunikace Sociální práce s jednotlivcem Teorie významné pro sociální práci s jednotlivcem Psychodynamické perspektivy Kognitivně behaviorální terapie Cílově orientovaný přístup Sociálně psychologický přístup (teorie rolí, etiketizační teorie, realitní terapie) Humanistické přístupy (přístup orientovaný na klienta, transakční analýza) Existenciální analýza a logoterapie
Součástí předmětu bude také samostudium a plnění zadaných úkolů dle instrukcí v moodle. Nácvik praktických dovedností.
Budou prověřeny znalosti z průběhu letního semestru. Je nutné studovat z doporučené literatury, orientovat se v dané problamatice a aktivně se podílet v rámci cvičení. Zápočet bude udělen na základě rozhovoru ve skupině.
Informace učitele
Doporučuji sledovat aktuální dění v oblasti sociální práce a také novinky z vybraných odborných periodik. Zejména Sociální práce/sociálna práca Účast ve výuce je povinná. Studen může chybět max. 2x45 min. za semestr. Účast ve cvičeních je povinná. Student může chybět max. 2x45 min. za semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2022, léto 2023, léto 2024.
  • Statistika zápisu (léto 2021, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/leto2021/TMSP2_S219