UKPK2_C213 Úvod do konceptů péče o klienta 2

léto 2019
0/1. 0 kr. Ukončení: z.
Mgr. Petra Chovancová (přednášející)
Mgr. Miroslava Petřeková (přednášející)
Pá 29. 3. 8:00–12:00 zelená
OBOR ( CHASOPKo ) && ROCNIK ( 1 )

Předmět si smí zapsat nejvýše 35 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/35, pouze zareg.: 0/35
Cílem předmětu je získat znalosti, které umožní orientaci v konceptech podporujících důstojnost člověka při poskytování péče a zvyšujících kvalitu jejich života. Dává možnost vnímat vzájemné souvislosti v životním příběhu člověka, současným stavem a způsobem poskytnuté péče. Rozvíjí citlivost k individualizovaným potřebám jedince na základě teoretických východisek konceptů a praktických cvičení zaměřených na prožití situací, které se v péči o klienta mohou vyskytnout.
  • Současné koncepty péče využívané v ČR (orientačně) např. smyslová aktivizace, snoozelen. Bazální stimulace - teoretická východiska, prvky bazální stimulace, které je možno aplikovat v sociálních službách. Psychobiografický model péče dle E.Böhma - teoretická východiska psychobiografického konceptu péče, příprava a využití prvků biografie v sociální práci. Validace podle N. Feil - seznámení s metodou komunikace s lidmi s demencí.
  • Friedlová, K. (2007).Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči. Praha: Grada publishing. info
    neurčeno
  • Filatová, R., Janků, K. (2010).Snoezelen.Frýdek-Místek: Tiskárna Kleinwachter.
  • Wehner, L. , Schwinghammer, Y. (2013). Smyslová aktivizace v péči o seniory a klienty s demencí. Praha: Grada
  • BÖHM, E. Psychobiographisches Pflegemodell nach Böhm, Band I. Wien–München–Bern: Grundlagen, Verlag Wilhelm Maudrich, 2004.
Aktivní účast ve výuce, nejméně 80%. Zpracování biografického listu (zadání v LMS Moodle).
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2020.
  • Statistika zápisu (léto 2019, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/leto2019/UKPK2_C213