PSK4_C213 Posouzení situace klienta 4

léto 2019
4/0. Ukončení: kz.
Mgr. Petra Chovancová (přednášející)
Mgr. Hana Štěpánková (přednášející)
ThLic. Michal Umlauf, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Jan Vančura, Ph.D. (přednášející)
Garance
Mgr. Petra Chovancová
Pá 15. 2. 8:00–9:30 velká, 15:20–16:50 velká, So 16. 2. 11:40–13:10 velká, Pá 29. 3. 9:50–11:20 velká, 15:20–16:50 velká, Pá 26. 4. 13:30–15:00 velká, So 27. 4. 12:35–15:40 velká, Pá 17. 5. 15:20–18:05 velká
OBOR ( CHASOPKo ) && ROCNIK ( 2 )
Posouzení situace klienta se zaměřuje na celkové vnímaní klienta v sociální práci, tedy z pohledu bio-psycho-sociálně-spirituálního. Jednotlivá témata pomohou studenům k uvědomění si situace člověka v komplexním pohledu. Dovednost správně posoudit životní situaci klienta je důležitá především v úvodní fázi intervence s klientem, kdy na základě posouzení aktuální situace student dokáže navrhnout další postup intervenčního procesu. Obsahem předmětu je teoretické vymezení situací a podmínek, ve kterých se klient nachází, ale i popis charakteristik jednotlivých cílových skupin optikou bio-psycho-sociální-spirituální, cožpovede k získání dovednosti posoudit životní situaci komplexně za využití různých disciplín a odlišných pohledů. V rámci teoretického vymezení se studenti seznámí se základy bio-psycho-sociálně-spirutální složky člověka, v rámci seminářů budou studentům předkládány kazusitiky, na kterých budou aplikovat své teoretické znalosti. Cílem předmětu je naučit studenta vnímat klienta z holistického pohledu a naučit ho využívat konceptu sociálního fungování v prvotní fázi intervenčního procesu.
  • Cíle z oblasti biologické stránky: Poskytnout znalosti, které souvisí se zdravotním stavem klienta a ovlivní výkon sociální práce v souvislosti s jednotlivými obory medicíny. Způsobilosti Studenti se naučí posoudit situace, kdy jsou sociální podmínky jedním z faktorů, které napomáhají vzniku choroby a naopak, jaký vliv a dopad má zhoršený zdravotní stav. Student se orientuje v problematice zdraví a nemoci, rozumí základní lékařské terminologii, umí uplatňovat znalosti gerontologie, thanatologie. Student potřebné osobě dokáže včas zajistit zdravotní péči. Témata v bio oblasti: Nejčastější změny zdravotního stavu u lidí bez přístřeší, aspekty stárnutí - zvláštnosti chorob ve stáří, geriatrické syndromy - význam aktivity u starých lidí - zdravotně-sociální péči o staré, dlouhodobě nemocné s návazností na thanatologii, paliativní a hospicová péči. Cíle z oblasti psychologické stránky: Cílem je seznámit studenty s jednotlivými oblastmi intervence ve vztahu k cílovým skupinám z pohledu psychologického. Student by měl být schopen uvědomit si základní psychologické charakteristiky prožívání typické pro konkrétní situaci klienta a různé formy přístupu k řešení konkrétních situací. Způsobilosti: Student bude schopen základní psychologické diagnostiky situace klienta a zároveň bude schopen uplatnit výchozí psychologické poznatky pro sociální intervenci. Témata v psycho oblasti: Nezaměstnanost a bezdomovectví, závislosti, psychologie kriminálního chování a penitenciárního působení, psychologie obětí trestného činu. Cíl z oblasti sociální stránky: Cílem předmětu je především posouzení životní situace klientů pohledem sociální patologie a představení sociálně patologických jevů z pohledu sociálního dopadu na klienta, jeho okolí a společnost. Způsobilosti Student zná vybrané sociální deviace a sociálněpatologické jevy, jejich strukturu, dynamiku, příčiny, důsledky a možnost prevence vč. organizací a institucí, které ji zajišťují. Požadavky Aktivní účast na hodinách při řešení kasuistik, vypracování seminární práce. Přehled probíraných témat V rámci předmětu PSK se studenti seznámí s charakteristikami následujících cílových skupin: – senioři, – lidé se suicidiálními sklony, – lidé bez domova, – šikana, agresivita a násilí, – lidé páchající trestnou činnost, – nezaměstnaní, – lidé závislí na návykových látkách. Cíle z oblasti spirituální stránky Cílem je nabídnout studentovi potřebné znalosti pro nahlížení lidské spirituality jako základního výchozího (praktického nebo existenciálního) postoje člověka a jako integrujícího centra motivů, postojů, citů i orientace a dále jako jádro osobní identity a smyslu života, což je mnohdy pro správné posouzení situace klienta klíčovou záležitostí. Způsobilosti Studenti se seznámí s pojmem spiritualita a jeho vztahem k náboženství; naučí se vnímat důležité prvky spirituality jako přirozené součásti lidského života; osvojí si schopnost vnímat duchovní hodnoty a z nich plynoucí duchovní potřeby; porozumí vztahu mezi náboženskými a duchovními potřebami; porozumí základním východiskům křesťanského nahlížení spirituality s ohledem na kontext života západní kultury; seznámí se s nebezpečím náboženských předsudků a rovněž ohrožením ze strany sekt. Ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám sociální práce se seznámí se zásadními aspekty jejich spirituálních potřeb (smysl života, důvěra, víra, naděje, odpuštění a smíření, akceptace bolesti a utrpení, vyrovnání se s otázkou umírání a smrti, zprostředkování služby církví nebo náboženských společností).
Zpracovávání úkolů zadaných v LMS MOODLE. Písemné prověření znalostí.
Informace učitele
JANEBOVÁ, R., SMUTEK, M. Posuzování životní situace v sociální práci. Sborník z konference V. Hradecké dny sociální práceHradec Králové. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008. NAVRÁTIL, P. Posouzení životní situace: úvod do problematiky. Sociální práce/Sociálna práca, 2007, č.1, s. 72-86 NAVRÁTIL, P., MUSIL, L. 2000. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin. Sociální studia 5, sborník prací FSS MU. 2000, s. 127-163. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2008. DVOŘÁČKOVÁ, D.: Kvalita života seniorů v domovech pro seniory. Praha: Galén, 2012 SAK, P., KOLESÁRKOVÁ, K.: Sociologie stáří a seniorů. Praha: Grada, 2012. HAŠKOVCOVÁ, H.: Sociální gerontologie aneb senioři mezi námi. Praha: Galén, 2012. KALVACH, Z. a kol.: Křehký pacient a primární péče. Praha: Grada, 2012 SVATOŠOVÁ, M. Víme si rady s duchovními potřebami nemocných? Praha: Grada, 2012. KÜBLER-ROSSOVÁ, E. O dětech a smrti, Praha: Ermat, 2003. MALÍKOVÁ E., Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních, 1. vydání, Praha 2011, 328 s., Grada Publishing, a.s., ISBN 978-80-247-3148-3. KÜBLER-ROSSOVÁ, E. Otázky a odpovědi o smrti a umírání. 1. Vyd. Turnov: Arica, 1994. SVATOŠOVÁ, M.Hospic a umění doprovázet, APHPP, 2008,. Baštecký, J. Gerontopsychiatrie. Praha: Avicenum, 1994. KALVACH, Z. a kol.: Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada 2008. ISBN 978-80-247-2490-4. ŠPATENKOVÁ, N. Portadenství pro pozůstalé, 1. vyd. Praha: Grada, 2008. KALVACH, Z. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. ISBN 978-80-247-2490-4. ČEPLKA Rostislav, Kalvach Zdeněk, Čeladová Libuše, Sociální gerontologie (Grada Publishing, 2012, ISBN978-80-247-3901-4). VENGLÁŘOVÁ, Martina. Problematické situace v péči o seniory: příručka pro zdravotnické a sociální pracovníky. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2170-5.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2020, léto 2021.
  • Statistika zápisu (léto 2019, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/leto2019/PSK4_C213