TZN2_C210 Teologie zdraví a nemoci 2

léto 2013
1/0. 0 kr. Ukončení: z.
ThLic. Jakub Doležel, Th.D. (přednášející)
OBOR ( CHASOPK ) && ROCNIK ( 1 )
Získat duchovní citlivost vůči morálním předpokladům zdraví a možnému smyslu nemoci, využitelnou v kontextu sociální práce s nemocnými. Zařadit fenomény zdraví a nemoci do rámce celostního pojetí člověka.
  • Nemoc a zdraví v Písmu svatém Zdraví jako dar Hodnota zdraví v průzkumech hodnot a v reálném chování Zkreslené pohledy na zdraví Plné zdraví v Písmu svatém Nemoc a otázka viny Duchovní cynismus Nemoc jako následek nesprávného životního stylu Nemoc jako následek rozvrácených vztahů Nemoc jako dílo Satana (?) Bůh a nemoc Nemoc jako šance Otázka "proč?" v nemoci Apoštolký list Jana Pavla II. (1984) Salvifici doloris O křesťanském smyslu lidského utrpení Ježíš a jeho postoj k nemoci (nemocným) Praktické pokyny pro situace setkání s (vážně) nemocným Cvičení - kazuistika Religiozita a spiritualita ve vztahu k duševnímu a tělesnému zdraví Příklady z výzkumu: Effect of rosary prayer and yoga mantras on autonomic cardiovascular rhythms: comparative study Casual thinking after a tsunami wave: karma beliefs, pesimistic explanatory style and health among Sri Lanas survivors
Výklad, cvičení ve dvojicích, samostatné svičení
Zápočet bude udělen za kompletní přítomnnost ve výuce. V případě absence bude absentující osobně konzultovat zameškanou látku u vyučujícího v jeho konzultačních hodinách.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, léto 2012.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/leto2013/TZN2_C210