GERO_S519 Gerontologie

zima 2022
16s/studijní období. 2 kr. Ukončení: z.
Mgr. Petra Chovancová (přednášející)
Po 12:35–14:05 tyrkysová, kromě Po 3. 10. až Pá 25. 11.
OBOR ( SOPRA ) && ROCNIK ( 3 )

Předmět si smí zapsat nejvýše 18 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 1/18, pouze zareg.: 0/18
Cílem předmětu je získat znalosti, které umožní základní orientaci v oboru gerontologie a objasnění specifik zdravotně sociální problematiky ve stáří, včetně podpory smysluplného života seniorů a možností péče se zachováním autonomie a lidské důstojnosti.
  • Autonomie seniorů Koncept aktivního stárnutí (význam i rizika) Neformální a formální podpora a pomoc (pečující rodina, role komunity, státu) Validace N. Feil Edukace seniorů (vč využívání moderních technologií při komunikaci seniorů)
zápočet 60 % zpracování písemné práce, 40 % aktivní účast ve výuce
Informace učitele
ČELEDOVÁ, L., KALVACH, Z., ČEVELA, R., 2016. Úvod do sociální gerontologie. Praha: Univerzita Karlova. ŠTĚPÁNKOVÁ, H., HÖSCHL, C., VIDOVIČOVÁ, L., 2014. Gerontologie současné otázky z pohledu biomedicíny a společenských věd. Praha: Karolinum. Doporučená literatura: DVOŘÁČKOVÁ, D., 2012. Kvalita života seniorů v domovech pro seniory. Praha: Galén. FEIL, N., 2015. Validácia cesta, ako porozumieť starým dezorientovaným ĺuďom. Bratislava: OZTerapeutika. KALVACH, Z. a kol., 2012. Křehký pacient a primární péče. Praha: Grada. KUBALČÍKOVÁ, K., 2015. Sociální práce se seniory v kontextu kritické gerontologie. Brno: Masarykova univerzita. KÜBLER-ROSSOVÁ, E., 1992. Hovory s umírajícími. Hradec Králové: Signum Unitátis. POKORNÁ, A., 2010. Komunikace se seniory. Praha: Grada. SUCHOMELOVÁ, Věra, 2016. Senioři a spiritualita – duchovní potřeby v každodenním životě. Praha: Návrat domů. ŠPATENKOVÁ, N., SMÉKALOVÁ, L., 2015. Edukace seniorů. Praha: Grada.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2023.
  • Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2022/GERO_S519