TSP_K319 Terénní sociální práce

zima 2021
5p/studijní období. 2 kr. Ukončení: z.
Mgr. et Mgr. et Mgr. Jan Zahradník (přednášející)
OBOR ( SOPRAKo ) && ROCNIK ( 2 )&& ! NOWANY ( UKPK_K319 Úvod do konceptů péče o klienta )&& ! NOWANY ( SCHP_K319 Spiritualita charitního pracovníka )

Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 1/25, pouze zareg.: 0/25
Cíle moduluobjasnit pozici TSP v legislativěa v systému sociálních služebzdůraznit výhody a nevýhody TSP oproti jiným formám sociální práceseznámit s přímou i nepřímou prací s klienty a vedením dokumentace dle Standardů kvality sociálních služebnabídnout metody a techniky práce s různými cílovými skupinamiupozornit na možné problémové a mimořádné situace v rámci TSP včetně možností prevence ajejichřešeníinformovat o možných eticky problémových situacích v rámci výkonu TSP, jak jim předcházet, přistupovat a jak je řešit
  • Modul seznamuje s historií a typologií terénních sociálních služeb v kontextu legislativy, způsoby aformami práce s klientem, s jednotlivými typy služeb a cílovými skupinami, jimž jsou terénní služby poskytovány, upozorňuje na jejich specifika a úskalí. Zaměřuje se na odlišnosti terénních, ambulantních a pobytových sociálních služeb z pohledu klienta a pracovníka. Zabývá se i samotným výkonem terénní práce v kontextu různých služeb, které se týkají mapování situace, vyhledávání cílové skupiny, jejího oslovování a práce na naplnění jejích potřeb. Věnuje se také specifické podobě individuálního plánování a práce s klientem v rámci jeho přirozeného prostředí a zaměřuje se na kontaktní práci sklientem. Dále pak akcentuje znalosti a dovednosti, které se týkají přímého výkonu terénní práce, jejích specifik a úskalí při práci s různými cílovými skupinami. Zaměřuje se na oblast efektivní komunikace s klientem a alternativní způsoby a cesty komunikace se specifickými klienty –např. nemotivovanými, nebo s lidmi, kteří jsou v blízkosti klienta, ale nespadají do cílové skupiny. Věnuje pozornost vztahu pracovník –klient, pozici a roli terénního pracovníka, budování hranic a etice v tomto vztahu. Všímá si také bezpečnosti výkonu terénní práce a mimořádných situací, které mohou nastat, včetně možností prevence a řešení těchto situací. Vzhledem k náročnosti výkonu terénní práce se zaměřuje také na supervizi a duševní hygienu terénního pracovníka jako prevenci syndromu vyhoření.
  • RHODES, T. Terénní práce suživateli drog: zásady a praxe. Strasbourg: Council of Europe, 1996
  • www.streetwork.cz
  • NEDĚLNÍKOVÁ, D. et al.Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce[online]. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2008[cit. 2011-07-18]. Dostupné z www: .
  • www.nzdm.cz
  • KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti2. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003.
  • KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 1. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003.
  • www.socialniprace.wz.cz
  • NEDĚLNÍKOVÁ, D. et al. Profesní dovednosti terénních sociálních pracovníků: Sborník studijních textů pro terénní sociální pracovníky[online]. Ostrava: [s.n.], 2008 [cit. 18. 7. 2011]. Dostupné z www:
  • FISCHER, S. , ŠKODA, J. Sociální patologie. Praha: Grada, 2009.
  • Kontaktní práce 2007. Antologie textů České asociace streetwork. Praha: 2007.
  • Kontaktní práce 2010. Antologie textů České asociace streetwork. Praha: NVF, o.p.s., 2010.
  • NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001.
  • MUHLPACHR, P. Sociální patologie. Brno: Paido, 2001.
přednáškadiskuse o problémových tématechmodelové situacepraktické nácviky komunikace, vedení rozhovoru a specifických metod atechnik práce sklientemzpracování kazuistiky
zápočet100% zpracování závěrečné kasuistikypodmínka udělení zápočtu je 80% účast na výuce
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2022, zima 2023.
  • Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2021/TSP_K319