TMSP3_K319 Teorie a metody sociální práce III.

zima 2021
5p+5c/studijní období. 4 kr. Ukončení: zk.
Mgr. Miloslava Šotolová (přednášející)
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
TMSP3_K319/Prednaska_ABC: Rozvrh nebyl do ISu vložen. M. Šotolová
TMSP3_K319/Cviceni_1skupina: Rozvrh nebyl do ISu vložen. M. Šotolová
TMSP3_K319/Cviceni_2skupina: Rozvrh nebyl do ISu vložen. M. Šotolová
OBOR ( SOPRAKo ) && ROCNIK ( 2 )
Cílem předmětu je studenty seznámit s vybranými teoriemi, které se používají v sociální práci. V rámci seminářů se studenti naučí teorie aplikovat na konkrétní případy klientů. Druhá část předmětu se zaměří na oblast dovedností efektivní komunikace s klienty. Studenti získají dovednost vést poradenský rozhovor s různými typy klientů a budou umět používat specifické nástroje pro účinnou komunikaci.
Výstupy z učení
V rámci seminářů se studenti naučí aplikovat teorie na konkrétní případy klientů. Druhá část předmětu se zaměří na oblast dovedností efektivní komunikace s klienty. Studenti získají dovednost vést poradenský rozhovor s různými typy klientů a budou umět používat specifické nástroje pro účinnou komunikaci.
  • Teorie v sociální práci (58 hodin) Teorie a paradigmata v sociální práci Historický vývoj teorií v sociální práci Humanistické a existenciální přístupy Realitní terapie Kognitivně-behaviorální přístupy Systémové a systemické přístupy Úkolově orientovaný přístup Ekologická perspektiva Radikální a kritická sociální práce Antiopresivní přístupy Feministické přístupy Komunikace s klientem (20 hodin) Hranice a vymezení profesionálního vztahu sociální pracovník - klient Vymezení sociální komunikace: teorie komunikace, komunikační modely a zásady komunikace Neverbální a verbální komunikace ve vztahu sociální pracovník - klient Rozhovor - základní prostředek dorozumění ve vztahu sociální pracovník - klient Komunikační strategie při řešení konfliktů, efektivní komunikace.
  • Časopis sociální práce. info
  • MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. 2. vyd. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-502-8
    . info
  • Matoušek O. - Slovník sociální práce, Metody a řízení sociální práce, Rodina jako instituce a vztahová síť. info
  • Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce, Praha: Portál, 2002. Matoušek, O. a kol. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. Navrátil, P. Teorie a metody sociální práce. 1. vyd. Brno: Marek Zeman, 2001. Prochaska, J. O. Psychoterapeutické systémy. Praha: Grada, 2001. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. Zeig, K. J. Umění psychoterapie. Praha: Portál, 2005. Časopis: Sociální práce/sociálna práca. info
  • Matoušek, O., Šustová, J. Vývoj sociální práce jako oboru v západním světě. In Matoušek, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. str. 83 - 109. info
  • MATOUŠEK, Oldřich. Sociální práce v praxi:specifika cílových skupin a práce s nimi. 1.vyd.Praha:Portál, 2005, 351 s., MATOUŠEK, Oldřich a kol. Metody a řízení sociální práce. 2.vyd.Praha:Portál, 2008, 380 s.,. info
  • Musil, L., Navrátil, P. Přístupy k práci s menšinami - dilemata a možnosti jejich řešení (část1- Typologie). Sociální práce/Sociálna práca, 1999, č. 5, s. 36-51. Musil, L., Navrátil, P. Přístupy k práci s menšinami - dilemata a možnosti jejich řešení (část 2 - Antiopresivní přístupy). Sociální práce/Sociálna práca, 1999, č. 6, s. 34-52. Navrátil, P. a kol. Romové v české společnosti. Praha: Portál, 2003. info
  • MUSIL, L. (2008). Různorodost pojetí, neujasněnost nabídky a kontrola výkonu "sociální práce". Časopis Sociální práce/Sociálna práca. vol. 2, 2008, s. 60-79. info
  • GOJOVÁ, A., SOBKOVÁ, H. Využití úkolově orientovaného přístupu v současných podmínkách české sociální práce. Sociální práce 2007. info
  • Základní literatura Matoušek, O., Koláčková, J., Kodymová, P.(eds.) Sociální práce v praxi. Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. Matoušek, a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Matoušek, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. Navrátil,P. Úvod do teorií a metod sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2000. Úlehla,I. Umění pomáhat. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. info
  • MÁTEL, A. Teorie sociální práce I: sociální práce jako profese, akademická disciplína a vědní obor. 1. vydání. Praha: Grada, 2019, 208 s. ISBN 978-80-271-2220-2. info
  • ŠTĚCH, O., P. PATYI a Z. TRUHLÁŘOVÁ. Sociální práce v nejisté době - Sborník vědeckých textů z konference XII. Hradecké dny sociální práce Hradec Králové 2. až 3. října 2015. Gaudeamus, 2016. info
  • KODYMOVÁ, Pavla. Sociální práce na venkově jako chybějící součást české praxe sociální práce. Fórum sociální práce. 2015, roč. 2. URL info
  • JANEBOVÁ, Radka. Kritická sociální práce. Hradec Králové, 2014. info
  • MATOUŠEK, Oldřich. Encyklopedie sociální práce. Praha: Portál, 2013. info
- přednáška - nácvik rozhovorů a vedení komunikace - nácvik zpracování intervenčních plánů klienta - textový seminář
- písemná práce- návrh intervence s klientem - týmová práce - zpracovaný podklad pro textový seminář
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2022, zima 2023.
  • Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2021/TMSP3_K319