ETI5_C113 Etika sociální práce 5

zima 2021
1/1/0. Ukončení: kz.
Mgr. Vlastimil Vohánka, Ph.D. (přednášející)
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
ETI5_C113/Prednaska_AB: St 13:30–14:15 velká, kromě Po 4. 10. až Pá 26. 11., V. Vohánka
ETI5_C113/Cviceni_3A: St 14:25–15:10 velká, kromě Po 4. 10. až Pá 26. 11., V. Vohánka
ETI5_C113/Cviceni_3B: St 15:20–16:05 velká, kromě Po 4. 10. až Pá 26. 11., V. Vohánka
OBOR ( CHASOP ) && ROCNIK ( 3 )
Předmět pokračuje v úvodu do etiky prostřednictvím vybraných témat. Těžiště je opět kladeno na ta, která souvisejí se sociální prací. Studenti prohloubí svoji zkušenost s povahou a obsahem etického tázání. Budou schopni hlouběji reflektovat vlastní etické postoje. Hlavní studijní cíle, kromě těch z minulého semestru, jsou následující: umět si položit naváděcí otázky při hledání řešení etických dilemat, včetně otázek vyplývajících ze zadaných etických kodexů, a umět je zodpovědět u kazuistik pro vybrané cílové skupiny (zejm. senioři, lidé se zdravotním postižením, lidé ohrožení na trhu práce, riziková mládež a lidé bez domova). V přednáškách je kladen důraz na obecnější postupy vůči etickým dilematům , ve cvičeních na jejich procvičování na vybraných etických dilematech.
  • 2. 9. Etické kodexy 9. 9. Etika sociální práce s vybranými cílovými skupinami 16. 9. Etika sociální práce s vybranými cílovými skupinami (pokr.) 23. 9. Etika rozhodování (rozvinutí minulého semestru) 30. 9. Etika rozhodování (pokr.) 2. 12. Sebemotivace 9. 12. Sebemotivace (pokr.) 16. 12. Etika efektivního altruismu
  • Etický kodex Mezinárodní federace sociálních pracovníků, 2018.
  • Kodex Charity ČR, 2014.
  • Pavel Veselský, "Hodnoty, normy a dilemata sociálních pracovníků", IVOV 2020.
  • Etický kodex Společnosti sociálních pracovníků ČR, 2006.
  • Chade-Meng Tan, Hledej ve svém nitru. Praha: Knižní klub, 2014.
  • Josef P. Ondok, Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005.
  • Andrea Lásková, "Psychohygiena terénního pracovníka a možnosti profesionální podpory", v Profesní dovednosti terénních pracovníků, ed. Klára Janoušková a Dana Nedělníková, str. 520–538. Ostrava: Ostravská univerzita, 2008.
  • Terence O'Sullivan, Decision Making in Social Work. New York: Palgrave, 1999.
  • Martin Seligman, Naučený optimismus. Praha: BETA Dobrovský, 2013.
  • Code of Ethics of the National Association of Social Workers, 2017. https://socialwork.utexas.edu/dl/files/academic-programs/other/nasw-code-of-ethics.pdf
  • Michael Huemer, The Problem of Political Authority: An Examination of the Right to Coerce and the Duty to Obey. New York: Palgrave Macmillan, 2013.
  • A Companion to Applied Ethics, ed. R. G. Frey a Christopher Heath Wellman. Oxford: Blackwell, 2008.
I. Ústní zkouška z povinné literatury a z přednáškových témat za oba semestry. II. Nejvýše dvě neomluvené absence na cvičení.
Informace učitele
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2021/ETI5_C113