TZSP5_H110 Teologické základy sociální práce 5

zima 2012
1/0. 0 kr. Ukončení: z.
ThLic. Jakub Doležel, Th.D. (přednášející)
Čt 9:50–11:20 zelená, kromě Po 17. 9. až Ne 23. 9.
V tomto kurzu jsou prezentovány základní teologické perspektivy sociální a humanitární práce a zároveň poskytnout budoucím sociálním pracovníkům inspirační, motivační a integrační rámec výkonu profese. Rámcový rozpis látky: 1. Biblické perspektivy sociální práce 1.a Starý zákon, 1.b Novozákonní zvěst o příchodu Božího království 1.c Ježíšova pomáhající a uzdravující setkání s trpícími a hledajícími 1.d Milosrdenství a jeho aplikace v pomáhající praxi 1.e Chvalozpěv na lásku (1K 13) v sociální práci 2. Církevně-historické perspektivy sociální práce 2.a.Starověk 2.b.Středověk 2.c.Novověk 3. Encyklika Deus caritas est 4. Duchovní potřeby a duchovně citlivá sociální práce
  • MARTINEK, M. a kol. (vyd.) Praktické teologie pro sociální pracovníky. Praha : Jabok - Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická, 2008, 176 stran, ISBN 978-80-904137-2-6 Encyklika DEUS CARITAS EST papeže Benedikta XVI. …o křesťanské lásce z 25. prosince 2005. info
  • POSPÍŠIL, C. V. Teologie služby. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, s. 89-98. REMEŠ, P., HALAMOVÁ, A. Nahá žena na střeše. Bible a psychoterapie. Praha : Portál, 2004. info
  • MESSINA, R. Dějiny charitativní činnosti. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005. info
  • VAŠEK, B. Dějiny křesťanské charity. Olomouc: Velehrad, 1941. info
  • MÜLLER, W. I láska má svá pravidla. Blízkost a odstup v pastoraci. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005. 166 s. POMPEY, H. DOLEŽEL, J. Mezinárodní konference Deus Caritas est. Dokumentace a zhodnocení. Olomouc: b.n., 2008. info
  • ZULEHNER, P. M. Církev: přístřeší duše. Praha: Portál, 1997. 104 s. Karl Frielingsdorf, Agrese vytváří vztahy.Info a běžná cena: 159 str., 159 Kč. Vydáno: 2000. info
  • Wunibald Müller, Zamlčené rány. Otázky sexuálního zneužívání v katolické církvi.Info a běžná cena: Brož., 212 str., 295 Kč. Vydáno: 2011. info
  • Wunibald Müller, Zamilovanost. Info a běžná cena: Váz., 156 str., 235 Kč. Vydáno: 2011. info
  • Anselm Grün, Wunibald Müller, Co je duše? Moje Tajemství - moje síla. Info a běžná cena: Brož., 118 str., 135 Kč. Vydáno: 2009. info
  • Anselm Grün, Život je teď. Umění stárnout. Praha: Portál, 2010. 136 str. Anselm Grün, Deprese jako šance. Spirituální impulsy. Praha: Portál, 2009. 136 str. Gilbert, Guy, Buďte světlem. Praha: Portál, 2010. 304 str. Wunibald Müller, Nabrat dech v Boží blízkosti. Info a běžná cena: Brož., 85 str., 109 Kč. Vydáno: 2009. info
  • Karl Frielingsdorf, Falešné představy o Bohu. Druhé, přepracované vydání. Info a běžná cena: Brož., 191 str., 219 Kč. Vydáno: 2010. info
  • Andrea Riccardi, Bůh nemá strach. Síla evangelia v měnícím se světě. Info a běžná cena: Brož., 243 str., 249 Kč. Vydáno: 2006. info
  • Pita Dianne Doyle, Nezdravá závislost. Info a běžná cena: Brož., 135 str., 149 Kč. Vydáno: 2000. info
    neurčeno
Zimní období: Odevzdání zamyšlení v rozsahu 3 stran textu (řádkování 1, Times New Roman 13), v souladu s pokynem „Pravidla zadávání písemných prací na CARITAS-VOŠs“, nad jedním z titulů doporučené literatury. Zamyšlení musí sledovat tuto strukturu: 1. bibliografický zápis publikace (v souladu s platnou citační normou) 2. stručný nástin jejího obsahu, 3. obohacující podněty z četby, 4. málo srozumitelné prvky. Odeslat do konce ledna na aderesu vyučujícího: jakub.dolezel@upol.cz. Označení předmětu zprávy: Příjmení/jméno-zápočet TZSP Po tomto datu a bez předepsaného označení zprávy zápočtová práce nebude přijata. Letní období: Písemný test z látky obou semestrů.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2013, zima 2014.
  • Statistika zápisu (zima 2012, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2012/TZSP5_H110