TMSP1_C110 Teorie a metody sociální práce 1

zima 2012
1/1. 0 kr. Ukončení: z.
PhDr. Mirka Nečasová, Ph.D. (přednášející)
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
TMSP1_C110/1A: Po 13:30–15:00 hnědá, M. Nečasová
TMSP1_C110/1B: Po 11:40–13:10 hnědá, M. Nečasová
TMSP1_C110/1D: St 10:45–12:15 hnědá, M. Nečasová
OBOR ( CHASOP ) && ROCNIK ( 1 )
Cílem předmětu Teorie a metody sociální práce je, aby studující oboru sociální práce získali základní přehled o vývoji sociální práce a její legitimitě, přijali hodnoty sociální práce a osvojili si základní etické principy sociální práce, její terminologii, orientovali se v hlavních myšlenkových proudech ovlivňujících rozvoj sociální práce, znali teoretické modely relevantní pro sociální práci a osvojili si základní metody a techniky pro výkon sociální práce.
  • Povinná literatura je uvedena v sylabu kurzu. info
    neurčeno
  • Doležel, J. Biblické kořeny sociální práce. In Martinek, M. a kol. Praktická teologie pro sociální pracovníky. Praha: Jabok, 2008. str. 26 - 38. info
  • Géringová, J. 2011. Pomáhající profese. Tvořivé zacházení s odvrácenou stranou. Praha/Kroměříž: Triton. info
  • Havrdová, Z. 1999. Kompetence v praxi sociální práce. Praha: Osmium. info
  • Havrdová, Z., Hajný, M. et al. 2008. Praktická supervize. Praha: Galén. info
  • Kodymová, P. Sociální práce do druhé světové války. In Matoušek, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. str. 111 - 138. info
  • Kopřiva, K. 1997. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál. info
  • Křivohlavý, J. 1998. Jak neztratit nadšení.. Praha: Grada Publ. info
  • Květenská, D. Úvod do sociální práce pro pomáhající profese. Hradec Králové: Gaudeamus, 2009. info
  • Lishman, J. Personal and professional development. 1998. In Adams, R., Dominelli, L., Payne, M. Social Work. London: Macmillan Press, s. 138 - 148. info
  • Matoušek, O. 2003. Slovník sociální práce. Praha: Portál. info
  • Matoušek, O., Šustová, J. Vývoj sociální práce jako oboru v západním světě. In Matoušek, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. str. 83 - 109. info
  • Mlčák, Z. 2005. Profesní kompetence sociálních pracovníků a jejich hodnocení klienty. Ostrava: FF OU. info
  • Navrátil, P. 2001. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman. info
  • Navrátil, P., Musil, L. 2000. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin. Sociální studia 5, sborník prací FSS MU. 2000, s. 127 -163. info
  • Nečasová, M. 2001. Úvod do filozofie a etiky sociální práce. Brno: Vydavatelství MU. info
  • Nečasová, M. 2004. Respekt ke klientům na praktickém příkladu kvality života seniorů v domově. Sociální práce/Sociálna práca, Brno: ASVSP, 4/2004, 4, od s. 39 – 54. info
  • Nečasová, M. Profesní etika. In Matoušek, O. 2003. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, str. 33 – 38. info
  • Růžičková, D., Musil, L. 2009. Hledají sociální pracovníci kolektivní identitu? Sociální práce/Sociálna práca. 3/2009. info
  • Řezníček, I. 1994. Metody sociální práce. Praha: Slon. info
  • Schmidbauer, W. 2000. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha: Portál. info
  • Sotoniaková, E. Teorie a metody sociální práce. Ostrava: Ostravská univerzita. 2005, str. 5 – 20. info
  • Stibalová, K. 2010. Stres a syndrom vyhoření. Časopis Sociální služby, 12/2010. info
  • Šiklová, J. Sociální práce v našem státě od druhé světové války do současnosti. In Matoušek, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. str. 139 - 154. info
  • Walsh, J. 2010. Theories for Direct Social Work Practice. Belmont: Wadsworth Cengage Learning. info
  • Časopis Sociální práce/Sociálna práca. info
  • Etický kodex sociálních pracovníků České republiky, Společnost sociálních pracovníků ČR, Praha, 2006. info
  • Etika sociální práce – principy, dokument přijatý na valné hromadě IFSW, Adelaide, Austrálie,2004. info
Podmínkou udělení zápočtu je získání minimálně 60% bodů ze 100% možných, které bude student/ka průběžně získávat na základě plnění zadaných úkolů a dvou testů z učiva předmětu. Požadavky jsou specifikované v sylabu kurzu.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2012/TMSP1_C110