PRA3_H110 Úvod do právní teorie a praxe 3

zima 2012
1/0. 0 kr. Ukončení: zk.
JUDr. Marta Šosová (přednášející)
Čt 12:35–13:20 aula, kromě Po 8. 10. až Ne 14. 10.
Cílem předmětu je orientace v rodinném, trestním a pracovním právu. Základní exkurz do práva církevního. Ucelení znalostí a dovedností studentů při orientaci v českém právním systému. V posledním semestru budou shrnuty poznatky umožňující získat nejen základní orientaci v právním systému a nejdůležitějších právních předpisech, včetně práva EU, ale zároveň formovat schopnost tyto poznatky uplatnit při výkonu sociální práce i v občanském životě, seznámit studenty s legislativním a institucionálním kontextem výkonu sociální práce. Způsobilost Studenti získají schopnost pracovat s právními předpisy, vyhledat a sestavit základní podání, mající souvislost s nepříznivou sociální situací osob, umět odvodit základní souvislosti a vztahy mezi jednotlivými právními odvětvími, jakož i návaznosti na jiné příbuzné obory týkající se sociální práce, vyjadřovat se terminologicky správně v ústní i písemné formě, správně pracovat s literaturou, aplikovat teoretické poznatky na praktické situace. Jsou schopni rozpoznat možnosti sociálního pracovníka v dané problematice a situace, kdy je třeba odkázat na odbornou pomoc. Orientují se v dostupných zdrojích informací a návazné odborné pomoci. Součástí výuky jsou praktické diskuse, případové analýzy a řešení modelových situací. Studenti jsou vedeni k úvahám o stávající právní úpravě a jejím dopadu na praktický život a podporováni v rozvíjení kompetence sociálního pracovníka – upozorňovat a prosazovat potřebné změny legislativy. Úzká je návaznost na profilující předmět Sociální politika, v jehož rámci je vyučováno právo sociálního zabezpečení.
  • Rodinné právo - základní instituty, pojmy a principy rodinného práva
  • základní principy sociálně právní ochrany dětí
  • Trestní právo - základy trestní odpovědnosti, trestné činy, tresty a ochranná opatření - základní zásady trestního procesu - průběh trestního řízení, orgány, subjekty - trestní problematika mladistvých - probační a mediační služba
  • Pracovní právo - právo zaměstnanosti - pracovněprávní vztahy, způsobilost k pracovněprávním vztahům - vznik a zánik pracovního poměru - právo na odpočinek a na dovolenou, právo na odměnu za práci - náhrada škody a pracovní úrazy - kolektivní pracovní právo
  • Vybrané kapitoly z konfesního a církevního práva
  • ateriály od vyučující Právní předpisy. info
  • Mitlöhner, M. Občanské právo hmotné ; Rodinné právo ; Občanské právo procesní : právní disciplíny pro studenty sociální práce a sociální politiky. 1.vyd. Hradec Králové : Gaudeamus 2010.62 s. ISBN: 978-80-7435-060-3. info
  • HRUŠÁKOVÁ, Milana, KRÁLÍČKOVÁ, Zdenka. České rodinné právo. 3. vyd. Brno: Doplněk, 2006. 400 s. ISBN: 80-7239-192-5. info
  • JELÍNEK, Jiří. Trestní právo hmotné, obecná + zvláštní část. 3. vyd. Praha: Linde Praha a.s., 2008. 832 s. ISBN: 978-80-7201-696-9. info
  • JELÍNEK, Jiří. Trestní právo procesní. 5. vydání, Praha: Linde 2007. 752 s. ISBN: 978-80-7201-641-9. info
  • Mitlöhner,M. Trestní právo hmotné,1.vyd. Hradec Králové: Gaudeamus 2010 ISBN 978-80-7435-069-6. info
  • BĚLINA, Miroslav. Zákoník práce – komentář. 1.vyd. Praha : C.H. Beck, 2008. 1063 s. ISBN :978-80-7179-607-7. info
  • NĚMEC, Damián. Manželské právo katolické církve, 1.vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., 2006.215 s. ISBN: 80-7195-065-3. info
  • TRETERA, Jiří, Rajmund. Církevní právo. 1. vyd. Praha: Jan Krigl, 1993. 219 s. bez ISBN. info
    neurčeno
  • ŠÍMA, Alexander, SUK, Milan. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 10.vyd. Praha: C.H. Beck, 2010. 394. info
Výklad vyučující
praktické diskuse
případové analýzy
řešení modelových situací
Řešení modelové situace dle zadání vyučující
Ústní zkouška
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2011, zima 2013.
  • Statistika zápisu (zima 2012, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2012/PRA3_H110