PEMS5_H110 Problémy etnických a menšinových skupin 5

zima 2012
0/1. 0 kr. Ukončení: kz.
Mgr. Tereza Stacho (přednášející)
Čt 8:00–9:30 relax, kromě So 1. 9. až Ne 30. 9.
Pojetí a cíl předmětu Pokračování předmětu se zaměřuje na téma Migrace jako fenomén historie a současnosti a zahrnuje: - novodobé problémy migrace, současné migrační proudy ve světě (globalizace migrace, migrace ekonomická, politická, enviromentální, legální, ilegální, nucená, dobrovolná) - uprchlíci a migranti jako novodobé menšiny - úloha UNHCR při ochraně práv uprchlíků ve světě, v Evropě - problematika uprchlíků a migrantů v ČR (pojmosloví, zařazení České republiky do evropského uprchlického kontextu, postoje společnosti, postoje vlády, legislativa.) - role a postoje vládních a nevládních organizací. Situace v různých zemích Evropy, - vývoj azylové politiky ES/ EU. Současné trendy imigrační a integrační politiky ES/EU. Český legislativní rámec imigrační a integrační politiky. Způsobilosti: Student: - rozumí problematice migrace, uprchlictví, integrace migrantů a etnických menšin - zná mezinárodně platné dokumenty vztahující se k minoritám a migrantům - ve svém uvažování o minoritách je tolerantní, chápající, má respekt k jejich zvykům, hodnotám a odlišnostem, spolupracuje s nimi a neztratí vlastní identitu
  • Barša, P. Západ a islamismus. Brno: CDK, 2001. Budil, I. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha: Triton, 1995. Gellner, E. Národy a nacionalismus. Praha: 1993. info
    neurčeno
  • Bade, K. J. Evropa v pohybu. Praha: NLN, 2005. Barša, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CDK, 1999,2003. Baršová, A., Barša, P. Přistěhovalectví a liberální stát. Brno: IIPS, 2005. www.migrace-online.cz www.migrationinformation.org www.mvcr.cz/azyl www.cizinci.cz www.domavcr.cz www.suz.cz www.imiscoe.org. info
Aktivní účast, referát
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2013, zima 2014.
  • Statistika zápisu (zima 2012, nejnovější)
  • Permalink: https://is.caritas-vos.cz/predmet/caritas/zima2012/PEMS5_H110